Makronky

Na makronky potrebujeme:

125g mandlová múka

250g práškový cukor

125g vaječné bielka (cca 4 vajíčka), treba ich nechať 2-3 dni v chladničke a keď idete piecť tak ráno ich vybrat z chladničky, aby mali izbovú teplotu

80g kryštálový cukor

potravinárska farba

Preosiatú mandlovú múku a práškový cukor zmiešáme.

Bielky si mixéri vyšlaháme dopenista, najprv bez cukru, potom pridáme kryštálový cukor aj potravinársku farbu.  Šlaháme aj 8-10 minút.

Do snehu pridáme zmes múky a práškového cukru  a gumenou stierkou premiešame,podoberáme okraje a spodok. hmota nemôže tiecť,ale ani moc hustá nemôže byť. Ak je hustejšia ďalej miešame, treba to stále sledovať.

Naplníme cukrárske vreco  a striekame kolmo na plech,cesto sa jemne  rozleje. Potom  párkrát treskneme plechom o pult a necháme uschnúť cca 45 minút na linke.

Pečieme pri 140  C  cca 10-14 minút, horný dolný ohrev

 

Kávový krém

Uvaríme malé silné pressokávu,pridáme 2 vaječné žltka,60g práškového cukru a 1ČL mletej kávy. Uvaríme krém nad parou,alebo na malom ohni,aby sa nepripálil. Keď krém vychladne primiešáme 60g mäkkého masla.