ČEREŠŇOVÝ MREŽOVNÍK z krehkého cesta
Recept (priemer formy 29cm):
Cesto: 300g múky Mix per pane/Mix per Pasta Frolla od Nutrifree, 1 veľké vajce, 180g masla izbovej teploty, 150g kyslej smotany s obsahom tuku 16%, 40g práškového cukru, 1 väčšia čl xantánovej gumy (5g), štipka soli
Náplň: 1500g čerešňí (môžu byť aj mrazené odkôstkované, scedené, cca 1200g), 200g kryštálového cukru, 100ml vody, 3ks vanilkového pudingového prášku
Potretie: 1 vajce
Zo surovín na cesto vymiesime cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme schladiť na niekoľko hodín do chladničky. Cesto si môžeme pripraviť aj deň vopred a pred použitím ho vyložiť z chladničky cca 20 minút vopred, aby sa trošku ohrialo. 2/3 cesta rozvaľkáme do kruhu a vystelieme ním okrúhlu formu na pečenie tak, aby cesto pokrylo dno a aj boky formy. Zvyšnú 1/3 cesta odložíme a použijeme ju navrch.
Čerešne odkôstkujeme a dáme variť do hrnca spolu s cukrom a troškou vody. Po uvarení ich môžeme čiastočne rozmixovať, ak nechceme mať v koláči veľķé kusy čerešní. Pudingové prášky rozmiešame v 100ml vody a pridáme k uvareným čerešniam a varíme, kým zmes nezhustne. Necháme vychladnúť a náplň rozotrieme na cesto vo forme. Zvyšné cesto, ktoré sme si odložili vyvaľkáme a z cesta nakrájame pásiky, ktoré uložíme navrch koláča do tvaru mriežky. Mriežku potrieme rozšľahaným vajíčkom a koláč dáme piecť na 180 stupňov, kým mriežka nieje upečená do zlatista. Po upečení necháme vychladnúť a koláč môžeme jemne posypať práškovým cukrom, je však dosť sladký. Krájame ho až úplne vychladnutý.
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame