Chia semienka sú veľmi zdravé semienka, bohaté na vlákninu, bielkoviny a omega 3 mastné kyseliny. V tomto chlebíku som ich použila vo väčšom množstve a vopred namočené vo vode, plnia tak funkciu spojiva a môžu sa použiť namiesto psyllia. A prvý krát som skúsila pečenie chleba v hrnci, bez predošlého premiesenia a funguje to, chlieb sa vydaril (ak si odmyslím hutný pás v dolnej časti chlebu, asi má môj hrniec veľmi hrubé dno alebo som ho mala piecť ešte o 5 minút dlhšie). Výhodou tohto spôsobu pečenia chleba je, že je s ním menej práce a miniete minimum pomôcok na pečenie, ja však ostanem verná asi klasickému pečeniu chleba na plechu so záparou. Chlebík nie je tvarovo moc pekný, lebo všelikde praskol, ale vysoká hydratácia cesta zabezpečila, že je vláčny, nadýchaný a chuťovo výborný, chia semienka príjemne chrumkajú pod zubami.
Recept:
Kvások: 50g Mix per pane integrale, 1čl kryštálového cukru, 100ml vlažnej vody, 30g čerstvého droždia
Cesto: kvások, 600g Mix per pane integrale, 1,5čl soli, 80g chia semienok + 550ml vody 1h vopred zamočiť, 2PL ľanových semienok, 50ml vlažnej vody na doliatie, 30g roztopenej bravčovej masti
Vymiesime cesto, ktoré bude veľmi lepivé, premiestnime ho do naolejovanej plastovej misky a necháme ho vykysnúť, kým zdvojnásobí objem. Ku koncu kysnutia dáme nahriať rúru na 250 stupňov a vložíme do nej aj hrniec, v ktorom budeme piecť chlieb. Po nahriatí hrnca do neho vyklopíme nakysnuté cesto, môžeme predtým hrniec pre istotu vystlať papierom na pečenie. Môžeme aj chlieb narezať, ja som nenarezala a praskol si, kde chcel. Zakryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme na 250 stupňoch 20minút, potom znížime teplotu na 200, hrniec odokryjeme a dopečieme 30-40minút.
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame