PREPRAVA NAD 20€ ZADARMO

Chlieb Babka - čokoládový

Poznáte chlieb BABKA? Je to sladký chlieb z maslového cesta, jeho pôvod je vo Východnej Európe. Piekol sa hlavne v kuchyni Poľských a Ukrajinských Židov ako súčasť osláv a pohostení. V 19.storočí sa babka rozšírila aj do USA, dnes je populárna aj v Izraeli. Ja som ju donedávna nepoznala, ale keď som ju uvidela na nete vo videjku, tak vyzerala fantasticky a tak som si povedala, že ju musím skúsiť urobiť v bezlepkovej verzii. Plní sa rôznymi sladkými náplňami, ktoré po rozkrojení vytvoria mramorový efekt. Ja som som si upiekla čokoládovú verziu babky so škoricou, je úžasne nadýchaná a brutálne čokoládová.

 
Recept na 2ks: 
Kvások: 50g Mix per pane, 100ml vlažného mlieka, 17g čerstvého droždia, 1čl kryštálového cukru
Cesto: kvások, 365g Mix per pane, 1PL psyllium + 100ml vody vopred zamočiť, 4g soli, 60g kryštálového cukru, 3 veľké vajcia, 1čl mletej škorice, 1 čl xantánovej gumy (4g), 110g masla izbovej teploty(nakrájaného na kúsky)
 
Náplň: 120g masla, 200g čokolády s obsahom kakaa 50 - 60%, 100g práškového cukru, 1čl mletej škorice, 30g kakaa. Nad parou rozpustíme maslo s čokoládou, odstavíme a pridáme ostatné suroviny, vymiešame hladký krém a necháme ho vychladnúť. Musí však byť tekutý, aby sa dal rozotrieť.
Sirup: 50g kryštálového cukru + 50ml vody spolu povaríme.
 
S prípravou začíname večer. Zmiešame suroviny na cesto, nakrájané maslo pridávame postupne až v druhej polovici miesenia. Vznikne dosť lepivé cesto. Keď je vymiesené, preložíme ho do naolejovanej misy a dáme ho kysnúť do chladničky na noc (8-10h). Na druhý deň cesto rozdelíme na 2ks a natenko rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika (šírka podľa veľkosti formy na biskupský chlebík) a natrieme ho čokoládovou náplňou, 2cm z každého kraja necháme bez náplne. Horný kraj potrieme vodou. Cesto zrolujeme a spoje zlepíme. Ak je krém príliš tekutý, dáme cesto schladiť do chladničky na 30 minút. Následne rolku dáme na papier na pečenie, pozdĺžne ju rozrežeme na 2 časti, uložíme ich cez seba do tvaru písmena X rozrezanou časťou nahor a 2 pramene spolu zapletieme. Kraje spojíme, babku preložíme spolu s papierom na pečenie do formy na biskupský chlebík a necháme ju podkysnúť, kým nezdvojnásobí objem (cca 1-1,5h). Pečieme ju na 180 stupňoch cca 30 minút. Ihneď po upečení ju polejem sirupom, môžeme ju posypať sekanými orechami či pistáciami, necháme ju čiastočne vychladnúť a vyberieme ju z formy.
 
Moje postrehy: treba zvážiť, akú čokoládu použijete, ja som použila 74%nú Fin Carré a tá bola moc silná, krém mi rýchlo stvrdol na ceste a následne mi trhal cesto pri rolovaní, aj zapletaní. Ale zas každá čokoláda je iná. Niektoré 100%né čokolády sú po rozpustení redšie ako 70%ná.
 
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame