GALETKA S FIGAMI A MANDĽAMI
Recept na 1ks:
Cesto: 200g Mix per pasta frolla od Nutrifree (môže byť aj Mix per pane), 120g masla izbovej teploty, 100g kyslej smotany s obsahom tuku 16%, 30g práškového cukru, 1 vajce, štipka soli, 1 čl xantánovej gumy (3g)
Náplň: 400 -500g fíg (skôr tvrdších), 1PL kryštálového cukru, 1ks škoricový cukor, 1 PL kukuričného škrobu, 5 PL mletých mandlí, 20g plátky mandlí
Potretie pred pečením : vajce
Zo surovín na cesto vymiesime cesto, je lepivé, zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme schladiť do chladničky na 3 - 4hodiny. Môžeme si ho urobiť aj deň vopred a nechať v chladničke celú noc a na druhý deň cesto vybrať 20 minút pred spracovaním. Figy nakrájame na hrubšie kolieska. Zmiešame ich s oboma cukrami a škrobom. Keď je cesto schladené, rozvaľkáme ho na papieri na pečenie do tvaru kruhu s priemerom 32 až 33cm a prenesieme ho na plech. Na cesto dáme mleté mandle a na ne figy - nie až k okraju, necháme cca 3cm okraje holé bez náplne a zahneme ich cez náplň smerom do stredu (pomôžeme si stierkou, ak cesto veľmi lepí) a jemne zatlačíme. Posypeme plátkami mandlí. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 200 stupňov dozlatista, cca 30 minút.
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame