KOKOSOVÝ "ČUM NA DRÁT"
Koláč s týmto zvláštnym názvom ste už určite zachytili, lebo je už nejaký čas hitom sociálnych sietí. A kedže ja milujem kokos, tak som urobila jeho kokosovú verziu. Ide o koláč, pri ktorom sa urobí extra riedke cesto a počas pečenia by sa mali oddeliť vrstvy, takže po upečení by mal mať koláč v priereze viac vrstiev. Použila som do neho prirodzene bezlepkové múky, nakoľko škrobové zmesi potrebujú o dosť viac tekutín. A koláč sa podaril. Vizuálne tie vrstvy nevyniknú tak veľmi ako pri makovom čum na dráte, ale oni tam sú. Trošku som sa obávala chuti, či koláč nebude cítiť po vajciach, kedže ich tam ide dosť, ale po ochutnaní sa všetky obavy rozplynuli a koláč je chuťovo výborný.
Recept na menší plech 33x26cm:
8 vajec, 140g práškového cukru, 2 vanilínové cukry, 200g rozpusteného masla, 100g hladkej ryžovej múky (ja som použila značku Barbara od Bezlepkosvet ), 60g kokosovej múky, 120g strúhaného kokosu, 400ml plechovka light kokosového mlieka, 400ml mlieka, štipka soli
Oddelíme si žĺtky od bielkov a z bielkov so štipkou soli vyšľaháme pevný sneh. Vyšľaháme žĺtky s oboma cukrami do svetlej peny, pridáme rozpustené maslo a prešľaháme, potom pridáme múky, strúhaný kokos, kokosové mlieko a premiešame a postupne prilievame klasické mlieko. Do cesta zľahka ručne vmiešame sneh z bielkov. Vznikne veľmi riedke cesto, ktoré vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 170 stupňoch 45 minút.
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame
