PREPRAVA NAD 30€ ZADARMO

KYSNUTÉ PROTEÍNOVÉ ŽEMLE

Ako je už uvedené v názve, sú bohaté na bielkoviny. Ako základ som do nich použila múku od Nutrifree, ale k nej som pridala 3 druhy múk, ktoré vynikajú vysokým obsahom bielkovín - konopnú, ľanovú a múku z červenej šošovice. A je v nich aj grécky jogurt, ktorý je tiež bohatý na bielkoviny. Keď som urobila cesto, mala som všelijaké dojmy, lebo som mala pocit, že robím fašírky a nie žemle. Dokonca aj po vytvarovaní žemlí na plechu vyzerali ako fašírky. Bola som rozhodnutá, že ich nedám na blog, ale rozmyslela som si to, veď možno Vy budete šikovnejší a podaria sa Vám z tohto cesta krajšie žemličky ako mne. A pre mňa je doležitá chuť a žemle sú chuťovo fajn, dominuje v nich chuť červenej šošovice a sú aj nadýchané. Takže ak chcete vo svojom stravovaní zvýšiť príjem proteínov aj prostredníctvom pečiva a máte radi červenú šošovicu, tak tieto žemle sú ideálnou voľbou. 

 
Recept na 10ks: 
Kvások: 50g Mix per pane integrale, 1čl cukru, 100ml vlažnej vody, 20g čerstvého droždia
Cesto: kvások, 150g Mix per pane integrale, 150g múky z červenej šošovice, 120g ľanovej múky, 30g konopnej múky, 2 PL psyllia + 200ml vody vopred zamočiť, 1čl soli, 3 PL semienok (ľanové, sezamové, chia), 140g bieleho gréckeho jogurtu, 200 ml vlažnej vody, 30g rozpustenej bravčovej masti
 
Vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť, kým cesto zdvojnásobí objem. Potom ho rozdelíme na 12ks po cca 100g, každý kus ešte rukami prepracujeme a vytvoríme žemlu. Necháme podkysnúť, kým sa nahreje rúra. Pred pečením potrieme žemle vodou a môžeme ich aj narezať. Dáme piecť na 230 stupňov na 10 minúť so záparou, potom ju vyberieme, teplotu znížime na 200 stupňov a dopečieme cca 10 minút.
 
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame