PREPRAVA NAD 30€ ZADARMO

KYSNUTÝ JABLKOVÝ ZÁVIN

Recept:
Kvások: 100ml vlažného mlieka, 15g čerstvého droždia, 50g múky Mix per pane od Nutrifree, 1čl kryštálového cukru
Cesto: kvások, 300g Mix per pane, 1 vajce, 60g kryštálového cukru, 1čl xantánovej gumy (5g), 1PL psyllia + 100ml vody vopred zamočiť, 60ml mlieka na doliatie, 60ml oleja. 
Jablková náplň: 1kg jabĺk ošúpeme a nastrúhame (ak pustili veľa šťavy, tak ich jemne vyžmýkame) a zmiešame s 2 čl mletej škorice a 2 - 3 PL trstinového cukru (podľa kyslosti jabĺk)
Na posypanie cesta: 80g mletých bezlepkových piškót.
Potretie cesta pred pečením: 1 vajce + trochu mlieka.
 
Vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť, kým zdvojnásobí objem. Môžeme ho rozdeliť na 2ks alebo urobíme 1 veľký závin, s 2 menšími sa však ľahšie manipuluje. Cesto na pomúčenej podložke ešte premiesime a vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5cm (pri 2 závinoch rozmer cca 35 x 40cm). Posypeme ho pomletými piškótami a opatrne potrieme jablkovou náplňou, horný okraj necháme voľný bez náplne asi 3 - 4cm od okraja, bočné kraje asi 2cm. Bočné kraje cesta zahneme dnu a naplnené cesto zvinieme. Pregúľame ho na papier na pečenie a necháme ho podkysnúť, kým sa nahreje rúra. Pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a na vrchu závinu urobíme zárezy. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov, prvých 10 minút so záparou, potom ju vyberieme a dopečieme dozlatista cca 15 minút (každá rúra pečie inak).
 
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame