PREPRAVA NAD 30€ ZADARMO » Vážení zákazníci tento rok posledné objednávky odosielame 19.12.2025. Následne do 6.1.2026 čerpáme dovolenku. Po tomto termíne sa budeme na Vás opäť tešiť. Váš bezlepkosvet.sk

MAĎARSKÉ LÁNGOŠE zo zemiakového cesta

Viete odkiaľ sa vzal názov lángoš? Z maďarského slova láng, ktorý znamená plameň, lebo povôdne sa lángoše nevysmážali v oleji, ale robili sa ako placky z chlebového cesta a piekli sa v blízkosti plameňu. Ja mám lángoše veľmi rada, roky som ich robila podľa rovnakého receptu, tentokrát som urobila malú obmenu a pridala som do cesta zemiaky. Aj tieto sú výborné, so zemiakmi je cesto mäkšie. Najradšej ich mám s cesnakom a strúhaným syrom a keďže teraz som urobila maďarskú verziu, tak som si dala na ne navyše aj kyslú smotanu, pretože práve tá je typická pre pravé maďarské lángoše.

 
Recept na 6ks: 
Kvások: 50g Mix per pane, 100ml vlažnej vody, 1čl cukru, 17g čerstvého droždia
Cesto: kvások, 350g Mix per pane, 200 - 220g zemiakov (uvariť a najemno nastrúhať), 1,5 čl soli, 1PL psyllia vopred zamočeného v 100ml vody, 150ml vody na doliatie, 3PL oleja
 
Necháme vykysnúť, kým cesto zdvojnásobí objem. Rozdelíme na 6ks, každý kus rukami ešte premiesime, roztlačíme a roztiahneme na kruh, necháme podkysnúť 15minút a vyprážame vo väčšom množstve oleja.
 
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame