PREPRAVA NAD 20€ ZADARMO

MAĎARSKÉ LÁNGOŠE zo zemiakového cesta

Viete odkiaľ sa vzal názov lángoš? Z maďarského slova láng, ktorý znamená plameň, lebo povôdne sa lángoše nevysmážali v oleji, ale robili sa ako placky z chlebového cesta a piekli sa v blízkosti plameňu. Ja mám lángoše veľmi rada, roky som ich robila podľa rovnakého receptu, tentokrát som urobila malú obmenu a pridala som do cesta zemiaky. Aj tieto sú výborné, so zemiakmi je cesto mäkšie. Najradšej ich mám s cesnakom a strúhaným syrom a keďže teraz som urobila maďarskú verziu, tak som si dala na ne navyše aj kyslú smotanu, pretože práve tá je typická pre pravé maďarské lángoše.

 
Recept na 6ks: 
Kvások: 50g Mix per pane, 100ml vlažnej vody, 1čl cukru, 17g čerstvého droždia
Cesto: kvások, 350g Mix per pane, 200 - 220g zemiakov (uvariť a najemno nastrúhať), 1,5 čl soli, 1PL psyllia vopred zamočeného v 100ml vody, 150ml vody na doliatie, 3PL oleja
 
Necháme vykysnúť, kým cesto zdvojnásobí objem. Rozdelíme na 6ks, každý kus rukami ešte premiesime, roztlačíme a roztiahneme na kruh, necháme podkysnúť 15minút a vyprážame vo väčšom množstve oleja.
 
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame