PREPRAVA NAD 20€ ZADARMO

MAKOVKY z maslového cesta

Dostala som na ne chuť pred pár dňami, keď som ich kúpila svojej polovičke v supermarkete, voňali mi pod nosom a tak som si povedala, že cez víkend si ich musím upiecť v bezlepkovej verzii. Robila som ich raz asi pred 2 či 3 rokmi, ale vtedy som nebola spokojná s cestom, takže teraz som si vytvorila iné cesto. Toto cesto sa lepí len minimálne, netrhá sa a makovky sú mňam.

 
Recept na 12ks (hmotnosť cca 80g): 
Kvások: 100ml vlažného mlieka, polovica kocky droždia, 1 čl trstinového cukru, 50g Mix per pane od Nutrifree
Cesto: kvások, 450g Mix per pane, 1 menšie vajce, 80g trstinového cukru, 30g medu, 1čl xantánovej gumy (3g), štipka soli, 1PL psyllia vopred zamočeného do 100ml vody, 120ml vlažného mlieka, 100g rozpusteného masla
 
Zo surovín vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť. Cesto si rozvážime na 12kusov po cca 90 až 95g a z každého kusu vytvoríme šúlok dlhý cca 20 až 25cm a stočíme ho do tvaru uzla. Necháme podkysnúť 30 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom , posypeme celým makom a dáme piecť na 200 stupňov 15 minút so záparou, potom ju vyberieme, znížime teplotu na 180 a dopečieme 10 minút.
 
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame