MAKOVÝ KOLÁČ SO SLIVKAMI z krehkého cesta
Recept (priemer formy 29cm):
Cesto: 300g múky Mix per Pasta Frolla od Nutrifree, 1 veľké vajce, 180g masla izbovej teploty, 150g kyslej smotany s obsahom tuku 16%, 50g práškového cukru, 1 väčšia čl xantánovej gumy (5g), štipka soli
Náplň: 250g mletého maku, 230ml horúceho mlieka, 90g práškového cukru, slivky cca 600 -650g, 1ks škoricový cukor
Potretie : 1 vajce + trochu mlieka
Zo surovín na cesto vymiesime cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme schladiť na niekoľko hodín do chladničky. Cesto si môžeme pripraviť aj deň vopred a pred použitím ho vyložiť z chladničky cca 20 minút vopred, aby sa trošku ohrialo. 2/3 cesta rozvaľkáme do kruhu a vystelieme ním okrúhlu formu na pečenie tak, aby cesto pokrylo dno a aj boky formy. Zvyšnú 1/3 cesta odložíme a použijeme ju navrch.
Na náplň zmiešame mak s cukrom a horúcim mliekom a necháme to vychladnúť. Po vychladnutí náplň rozotrieme na cesto vo forme. Slivky odkôstkujeme, prerežeme na polovicu a uložíme na makovú náplň. Posypeme škoricovým cukrom.
Zvyšné cesto, ktoré sme si odložili vyvaľkáme a z cesta nakrájame pásiky, ktoré uložíme navrch koláča do tvaru mriežky. Mriežku potrieme rozšľahaným vajíčkom a koláč dáme piecť na 180 stupňov, kým mriežka nie je upečená do zlatista, cca 30 minút. Po upečení a vychladnutí ho môžeme posypať práškovým cukrom.
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame