PREPRAVA NAD 20€ ZADARMO

MAKOVÝ ZÁVIN S ČEREŠŇAMI

Tento koláč netreba nikomu predstavovať, je to taká slovensķá klasika medzi kysnutými koláčmi. 

Závin podľa môjho receptu nie je moc sladký, lebo ja nemám rada presladené koláče, takže množstvo cukru v ceste, aj v náplni si prispôsobte svojim chutiam. 
 
Recept:
Kvások: 100ml vlažného mlieka, 15g čerstvého droždia, 50g múky Mix per pane od Nutrifree, 1čl cukru
Cesto: kvások, 300g Mix per pane, 1 veľké vajce, 60g kryštálového cukru, 1čl xantánovej gumy (3g), 1PL psyllia + 100ml vody vopred zamočiť, 60ml mlieka na doliatie, 60ml oleja. 
Maková náplň: 200g mletého maku + 80g práškového cukru spolu zmiešame a zalejeme 150ml horúceho mlieka. Premiešame a necháme vychladnúť. 
Čerešne: 500g odkôstkovaných čerešní (ja som použila zásobu z mrazničky)
Potretie pred pečením : vajce plus trochu mlieka
 
Vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť, kým zdvojnásobí objem. Môžeme ho rozdeliť na 2ks alebo urobíme 1 veľký závin, s 2 menšími sa však ľahšie manipuluje. Cesto na pomúčenej podložke ešte premiesime a vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5cm (pri 2 závinoch rozmer cca 40 x 35cm). Opatrne ho potrieme makovou náplňou, horný okraj necháme voľný bez náplne asi 3 - 4cm od okraja, bočné kraje asi 2cm. Na makovú náplň naukladáme nakrájané čerešne. Bočné kraje cesta zahneme dnu a naplnené cesto zvinieme. Pregúľame ho na papier na pečenie a necháme ho podkysnúť, kým sa nahreje rúra. Pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a na vrchu závinu urobíme zárezy. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov, prvých 10 minút so záparou, potom ju vyberieme a dopečieme dozlatista cca 15 minút (každá rúra pečie inak).
 
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame