PREPRAVA NAD 20€ ZADARMO

MRKVOVÝ CHLIEB SO PŠENOVOU A BAMBUSOVOU MÚKOU

Na jeseň som prvýkrát skúsila upiecť mrkvový chlieb, bol super a nestvrdol 2dni, vtedy som použila ovsenú a cirokovú múku, teraz som skúsila pšenovú a bambusovú. Pečivo so pšenovou múkou je skôr hutnejšie a aj rýchlejšie tvrdne, bambusová múka je presný opak, pečivo s ňou je nadýchanejšie a zväčší objem, k čomu však potrebuje veľa vody. Bola som zvedavá ,aký bude výsledok z kombinácie týchto múk. Dopadlo to na výbornú - chlebík je chutný, zvonka je chrumkavý, vnútri vláčny a v priereze je nadýchaný.

 
Recept (váha cca 1250g): 
Kvások: 50g Mix per pane integrale, 1čl cukru, 25g čerstvého droždia, 100ml vlažnej vody
Cesto: kvások, 380g Mix per pane integrale, 100g pšenovej múky, 70g múky z bambusových vlákien, 1,5 PL psyllia + 150ml vody vopred zamočiť, 250g mrkvy (ošúpať, uvariť a rozmixovať na pyré, malo by ho byť cca 185 -190g), 2 čl soli, 200g smotanového bieleho jogurtu, 3 PL semienok (ľanové, chia, slnečnicové), 200ml vody, 35g rozpustenej bravčovej masti
 
Cesto necháme vykysnúť, kým zdvojnásobí objem, potom ho ešte rukou premiesime a vytvarujeme si chlieb. Tento chlebík pri pečení narastie viac do šírky ako na výšku, tak odporúčam ho vytvarovať skôr užší a dlhší. Necháme ho podkysnúť, kým sa nahreje rúra. Potrieme ho vodou, narežeme a dáme piecť. 
Pečenie: 15 minút so záparou na 220 stupňoch, potom vybrať záparu, teplotu znížiť na 200 a dopiecť 45 minút.
 
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame