PREPRAVA NAD 20€ ZADARMO

PANE CIABATTA con olive

Tento chlebík s rustikálnym vzhľadom v doslovnom preklade znamená papuča a toto pomenovanie dostal hlavne kvôli jeho širokému a plochému tvaru. Vyznačuje sa predovšetkým extra nadýchaným cestom a veľkými dierami v ceste. Aby sme to dosiahli, je potrebné urobiť cesto s vysokou dávkou hydratácie, musí byť aj extra nakysnuté a musí byť s ním len ľahká manipulácia. Bez splnenia týchto 3 podmienok to nepôjde! Podľa originálneho talianskeho receptu by do cesta malo ísť málo droždia, ale všetci vieme, že bezlepkové cesto kysne ťažsie ako lepkové, takže ja som použila štandardné množstvo droždia. Ciabatta sa väčšinou pečie z bielej múky, mne však biele pečivá moc nechutia a tak som do cesta kvôli chuti zakomponovala aj olivy. Je úžasná, cesto je ako pavučinka, nikdy by som neverila, že z bezlepkového cesta sa dá dosiahnuť takáto štruktúra. A za 5 dní, čo som ju jedla, vôbec nestvrdla.

 
Recept na 4 ciabatty: 
Kvások: 50g Mix per pane, 20g čerstvého droždia, 100ml vlažnej vody, 1 čl cukru
Cesto: kvások, 450g Mix per pane, 2PL psyllia + 200ml vody vopred zamočiť, 1 čl soli, 330 ml vlažnej vody na doliatie + 50ml nálevu z olív (alebo 380ml vody), 100g nakrájané olivy, 5 PL olivového oleja.
 
Zmiešame suroviny na cesto, olej pridáme až ku koncu miesenia a vymiesime redšie cesto, ktoré preložíme do naolejovaného menšieho plechu. Zakryjeme a necháme kysnúť, kým cesto nezväčší svoj objem 3násobne. Ideálne v trošku vyhriatej rúre. Mne cesto takto vykyslo za cca 1,5h. Po vykysnutí ho vylejeme na múkou vysypanú podložku a povrch cesta posypeme múkou. Cesto rozdelíme na 4 časti a len zľahka ich stierkou upravíme a zarovnáme do obdĺžnikového tvaru. Vytvarované cesto dáme na plech s papierom na pečenie, podľa potreby upravíme a necháme podkysnúť, kým sa nahreje rúra. Ciabatty postriekame vodou, pečieme na 220 stupňoch 20 minút so záparou, potom ju vyberieme, znížime teplotu na 200 a dopečieme cca 10 - 15 minút ( treba prispôsobiť rúre, ak vrch príliš tmavne, treba posledné minúty pečenia zakryť vrch ciabatty alobalom alebo prepnúť funkciu rúry len na dolné pečenie)
 
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame