QUICHE S TEKVICOU A SLANINOU
Pre quiche je typické krehké cesto, ktoré sa plní rôznymi smotanovo vaječnými náplňami, takže ja som si tentokrát zvolila tekvicovú so slaninou. Výsledok nesklamal, koláč je výborný.
Recept (priemer formy 29cm):
Cesto: 200g múky Mix per pane/Mix per pasta Frolla od Nutrifree, 100g kyslej smotany 16% obsah tuku, 120g masla izbovej teploty, 1/4čl soli, 1 vajce, 1 čl xantánová guma (3g)
Všetky suroviny zmiešame a vymiesime cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme ho schladiť do chladničky na 3 - 4h. Potom ho rozvaľkáme do kruhu a prenesieme do vymastenej okrúhlej formy na pečenie, vytvoríme aj vyvýšené okraje.
Náplň: 400g kyslej smotany 16% obsah tuku, 3 vajcia, 1/2čl soli, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti (ja som dala tymián a bazalku), 200g strúhaného syra, 500g maslovej tekvice (váha už očistenej a vydlabanej tekvice), 150g oravskej slaniny, 2 strúčiky cesnaku
Cesnak ošúpeme a nadrobno nakrájame. Na troche oleja ho opečieme, potom k nemu pridáme nakrájanú slaninu a na malé kocky nakrájanú tekvicu, chvíľu opekáme a odstavíme. Zmiešame kyslú smotanu, vajcia, soľ, korenie, bylinky a polovicu syra. Cesto vo forme dáme piecť 10 minút na 200 stupňov (stiahne sa). Na predpečené cesto dáme tekvicovú zmes a zalejeme ju smotanovou náplňou, posypeme zvyšnou polovicou syra a dáme dopiecť dozlatista na 200 stupňov na cca 30 - 35 minút. Koláč môžete piecť aj bez predpečenia cesta, vtedy ho treba piecť 40 - 45 minút.
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame
