PREPRAVA NAD 20€ ZADARMO

Šišky s jahodovým džemom a DONUTY

Počas obdobia fašiangov, ktoré teraz máme sa tradične pečie vyprážané sladké pečivo, napr. šišky či fánky. Ja som si urobila cesto na šišky a z polovice cesta som urobila ŠIŠKY s jahodovým džemom a z polovice DONUTY, ktoré som namočila do rozpustenej čokolády, posypala sekanými pistáciami či mandľami a pár som urobila aj s jahodovou polevou.

 
Recept na 15-20ks: 
Kvások : 100ml vlažného mlieka, 1 čl kryštálového cukru, 50g múky Mix per pane, 15 g čerstvého droždia 
Cesto : kvások, 325g Mix per pane, 30g práškového cukru, 2 žĺtky, 2 PL rumu, štipka soli, 1PL psyllium + 100ml vody vopred zamočiť , 70ml mlieka (pri verzii bez psyllia treba pridať do cesta 150ml mlieka), 50g rozpusteného masla
 
Cesto necháme vykysnúť, kým zdvojnásobí objem a na pomúčenej podložke ho vyvaľkáme na hrúbku asi 1- 1,5cm (donuty) alebo 1,5 -2cm (šišky) a vykrajujeme kruhy, pre donut vykrojíme v strede dieru. Necháme ich podkysnúť 20 minút, do šišiek urobíme prstom jamku a z oboch strán ich vysmážame dozlatista v dostatočnom množstve oleja. Do vzniknutej jamky v šiškách dáme džem. Ak sme urobili donuty, môžeme ich namočiť v rozpustenej čokoláde a posypať napr. sekanými mandľami či pistáciami alebo môžeme urobiť aj farebnú verziu donutov s ovocnou polevou a posypať ich lyofizovaným ovocím...
 
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame