ŠTEDRÁK
Recept (plech 25x 35cm):
Kvások: 50g Mix per pane, 1čl kryštálového cukru, 100ml vlažného mlieka, 28 - 30g čerstvého droždia
Cesto: kvások, 550g Mix per pane, 2 PL psyllia + 200ml vody vopred zamočiť, 1 kopcovitá čl guarovej gumy, 1 veľké vajce, 70g kryštálového cukru, 1ks vanilínového cukru,
250ml vlažného mlieka, 70g roztopeného masla
Slivková náplň: 300g slivkového lekváru + 1čl mletej škorice
Orechová náplň: 250g mletých orechov, 150ml horúceho mlieka, 80g práškového cukru spolu zmiešame a pridáme 1PL rumu a 2PL pomletých piškót. Necháme vychladnúť.
Maková náplň: 250g mletého maku, 250ml horúceho mlieka, 80g práškového cukru spolu zmiešame a necháme vychladnúť.
Tvarohová náplň: 500g hrudkovitého tvarohu, 60g práškového cukru, 1 vajce, 1 vanilínový cukor, 1 čl sušenej citrónovej kôry alebo nastrúhaná kôra z čerstvého citrónu. Všetko spolu zmiešame a čiastočne rozmixujeme, pridáme 2PL vanilkového pudingového prášku .
Zo surovín na cesto vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť. Odvážime ho a rozdelíme na 4 rovnaké časti cca 300g a 1 menšiu časť. Každú zo 4 rovnakých častí vyvaľkáme natenko do obdĺžnika veľkosti plechu. Na plech vystlaný papierom na pečenie uložime prvé vyvaľkané cesto. Potrieme ho slivkovou náplňou, na ňu položíme druhé vyvaľkané cesto. To potrieme orechovou náplňou a na ňu uložíme tretie vyvaľkané cesto. Natrieme makovú náplň a na ňu uložíme štvrté vyvaľkané cesto. Naň rozotrieme tvarohovú náplň. Zvyšné cesto, čo nám zostalo tiež rozvaľkáme natenko a nakrájame ho na pásiky. Ukladáme ich na tvarohovú náplň tak, aby sme vytvorili mriežku. Necháme podkysnúť 30 minút. Do vzniknutých kosoštvorcov dáme hrozienko, mriežku potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 170 stupňov, kým mriežka nieje upečená dozlatista, trvá to cca 45minút.
Ak sa rozhodnete urobit tento koláč, nechajte si naň dostatok času. Ja som si ako prvé urobila náplne, až potom cesto. A od vaľkania prvej vrstvy cesta až po mriežku mi to trvalo 1,5h. Nakoľko s cestom treba narábať opatrne, pozliepať ho po pretrhnutí, aj náplne roztierať veľmi opatrne, aby sa cesto pod nimi neroztrhlo, tak to nejaký čas trvá. Obávala som sa, aký bude do Štedrého dňa, ale aj po 5 dňoch je výborný.
Bezlepkové mňamky od Alenky na facebooku alebo Instagrame