TRDELNÍK
Recept na 2ks:
Kvások: 120ml vlažného mlieka, 50g Mix per pane, 1 čl práškového cukru, 10g čerstvého droždia
Cesto: kvások, 150g Mix per pane, 1/2 PL psyllia + 50ml vody vopred zamočiť, 35g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 žĺtky, štipka soli, 1 čl xantánovej gumy (3g), 20g roztopeného masla, 20g roztopenej bravčovej masti.
Potieranie : roztopené maslo cca 40g
Obalenie: 50g kryštálového cukru zmiešaného s 1čl mletej škorice
Zo surovín na cesto vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť. Cesto rozdelíme na 4 časti a z každej časti ušúlame asi 50cm dlhý šúlok, sploštíme ho a navinieme na formu 2 šulky. Začiatok a koniec cesta zastrčíme pod cesto - ak sa dá, keď nie tak len nejakým spôsobom 'prilepiť' k cestu. Skúšala som dva spôsoby navinutia, ale len jedným spôsobom mi cesto držalo na forme - v jednej ruke máte formu a druhou rukou si obmotávate cesto, treba ho na konci poriadne utlačiť. Rozvaľkáme, aby sa navinuté cesto spojilo a necháme podkysnúť 15 až 20 minút. Potrieme rozpusteným maslom a pečieme na 200 stupňoch cca 21minút, pričom počas pečenia trdelníky 2 krát otočíme o jednu tretinu ( po 7 minúte, po 14 minúte) .Po upečení ešte teplé potrieme rozpusteným maslom a obalíme v cukrovej zmesi so škoricou. Necháme vychladnúť a opatrne zložíme z formy.