VANILKOVÉ PUDINGÁČE
Recept na 10ks:
Kvások : 50g Mix per pane, 100ml vlažného mlieka, 1čl kryštálového cukru, 20g čerstvého droždia
Cesto: kvások, 450g Mix per pane, 70g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 vajce, 1,5 PL psyllia + 150ml vody vopred zamočiť, štipka soli, 1 čl xantánovej gumy (3g), 1 PL rumu, 140ml mlieka na doliatie, 60ml oleja
Krém: 600ml mlieka, 2 vanilkové pudingové prášky, 50g kryštálového cukru a 2vanilínové cukry spolu uvaríme na krém. Zakryjeme potravinovou fóliou, necháme ho vychladnúť a vyšľaháme ho so 150g masla a 2PL rumu (krému je dosť, stačí urobiť aj menšie množstvo).
Zmiešame suroviny a vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť. Rozdelíme ho na 10 ks (váha á 110 až 115g), každý kus ešte prepracujeme a vyšúlame cca 30cm valček, ktorý ohneme na polovicu a vzniknuté pramene spolu zapletieme. Kraje spojíme alebo zastrčíme pod cesto. Na plech ich dáme ďalej od seba, lebo pri pečení narastú. Necháme ich podkysnúť, kým sa nahreje rúra. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a dáme piecť na 180 stupňov na 20 - 25 minút, prvých 10 minút so záparou. Necháme ich vychladnúť, pozdĺžne ich prerežeme na polovicu a bohato naplníme vanilkovým krémom. Posypeme práškovým cukrom.
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame