PREPRAVA NAD 20€ ZADARMO

VEĽKONOČNÁ BABA

VEĽKONOČNÁ BABA, nazývaná aj kukla, škvarenina či jednoducho Veľkonočná plnka. Je to tradičná Veľkonočná pochúťka, ktorá sa podáva väčšinou na Bielu sobotu, po pôstnom Veľkom piatku. U nás sa nerobievala, takže som ju nikdy nejedla a musela som si vygúgliť, o čo ide. Zistila som, že ide o slaný pokrm s pečivom, do ktorého sa pridávajú rôzne suroviny, väčšinou dačo údené a bylinky. Nevedela som, akú chuť od tejto pochúťky čakať, ale musím uznať, že je výborná. Ak sa rozhodnete upiecť do nej aj domáci chlieb, tak je to trošku pracnejšie, ale myslím, že tá námaha za to stojí.

 

Recept na biely chlieb:
Kvások: 100ml vlažnej vody, 1čl cukru, 50g Mix per pane, 13 - 15g čerstvého droždia
Cesto: kvások, 250g Mix per pane, 1PL psyllia +100ml vody vopred zamočiť, 1/2 čl soli, 60 -70 ml vody na doliatie, 20g roztopenej bravčovej masti
Zo surovín vymiesime cesto, necháme ho vykysnúť, kým zdvojnásobí objem. Potom ho na pomúčenej podložke ešte premiesime a premiestnime ho do vymastenej formy na toastový chlieb (ja pre istotu dávam papier na pečenie, aby nebol problém s vyklopením). Necháme podkysnúť asi 30 minút, vrch potrieme vodou a dáme piecť na 200 stupňov cca 45 - 50 minút.
Chlieb si môžeme pripraviť aj pár dní vopred, dať zamraziť a vybrať ho z mrazničky pár hodín pred prípravou Veľkonočnej baby, do tohto koláča nieje nutné, aby bol chlieb úplne čerstvý, musí však byť ešte mäkký. 
 
Recep na Veľkonočnú babu: 520g bieleho chleba alebo iného bieleho bezlepkového pečiva, 520g údeného mäsa či šunky (ja som dala údenú lahôdku z karé), 150g strúhaného syra, 6 vajec, 4 veľké strúčiky cesnaku, 250ml mlieka, petržlenová vňať, pažítka, 1/2čl soli, olej.
Chlieb a údené mäso nakrájame na kocky. Na troche oleja opečieme údené mäso, potom odstavíme, necháme vychladnúť, prípadnú vodu zlejeme a pridáme k nakrájanému chlebu. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky a z bielkov vyšlaháme tuhý sneh. Zmiešame mlieko, žĺtky, strúhaný syr, pretlačený cesnak, nasekanú pažítku, nasekanú petržlenovú vňať. Touto zmesou zalejeme mäso a chlieb, osolíme a dobre premiešame. Do zmesi vmiešame sneh z bielkov. Natlačíme ju do bravčovou masťou vymazanej a strúhankou vysypanej formy na bábovku a pečieme na 200 stupňoch cca 40minút.
 
Bezlepkové mňamky od Alenky na facebooku alebo Instagrame