PREPRAVA NAD 20€ ZADARMO

VIANOČNÁ ŠTÓLA

Recept: 
Kvások: 100ml vlažné mlieko, 1čl kryštálového cukru, 30g čerstvého droždia, 50g Mix per pane
Cesto: kvások, 450g Mix per pane, 1ks vanilínový cukor, 1/4čl soli, 1čl xantánovej gumy, 1čl guarovej gumy, 1,5PL psyllium + 150ml vody vopred zamočiť, 1 vajce, štipka mletej škorice, štipka muškátového orieška, 150ml vlažného mlieka, 50g nasekané orechy, 50g nasekané mandle, 150g hrozienok + 50g sušených brusníc + 4PL rumu zaliať 1h vopred, 50g kandizovaná citrónová a pomarančová kôra, 100g kandizované ovocie, 1PL med, 150g roztopeného masla (postupne ho pridávame počas miesenia)
Obalenie : 40 g roztopeného masla, 150g preosiateho práškového cukru
 
Zo surovín vymiesime cesto a necháme vykysnúť. Vytvoríme štólu - buď 1 veľkú alebo 2 menšie, môžeme použiť aj formu na pečenie a do nej ich vložiť a rukami môžeme vytvoriť aj chrbát štóly. Pri pečení na plechu nemá zmysel tvarovať chrbát, lebo pri pečení zanikne, keďže štóla pri pečení sa rozleje viac do šírky ako do výšky. Necháme podkysnúť cca 15 až 20 minút, kým sa nahreje rúra. Pečieme na 180 stupňoch 20 minút so záparou, potom záparu vyberieme a dopečieme cca 25 -30 minút - platí pre 1 veľkú štólu pečenú na plechu bez formy. Ak sa vrch štóly rýchlo pečie, treba ho zakryť alobalom posledných 10 minút pečenia. Po upečení ešte horúcu štólu potrieme zo všetkých strán roztopeným maslom a obalíme v cukre - vytvoríme tak zasnežený vzhľad. Necháme vychladnúť, zabalíme do alobalu a uchovávame v chlade.
 
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame