PREKLADANÉ ZEMIAKOVÉ PAGÁČE
Recept:
Kvások: 50g Mix per pane od Nutrifree, 100ml vlažného mlieka, 1čl cukru, 20g čerstvého droždia
Cesto: kvások, 450g Mix per pane, 2PL psyllia + 200ml vody vopred zamočiť, 1 vajce, 2čl soli (12 -13g), 1čl xantánovej gumy (3g), 120ml vlažného mlieka, 100ml oleja
Náplň: 125g studeného masla, 4 stredne veľké zemiaky (cca 550g, uvariť v šupke, očistiť a nechať vychladnúť), soľ
Navrch: rozšľahané vajce, sezamové semienka
Cesto necháme vykysnúť, kým zdvojnásobí objem a na pomúčenej pracovnej ploche ho ešte premiesime. Vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika, rozmer cca 50 x 35 cm, dáme naň najemno nastrúhané zemiaky, na ne nastrúhané maslo, trošku posolíme a jemne pritlačíme. A teraz ideme prekladať. Najskôr zdola preložíme 1/3 cesta nahor do stredu, potom zhora preložíme celé cesto nadol a potom sprava doľava preložíme na polovicu. Prikryjeme a necháme kysnúť 15 minút. Potom cesto opäť rozvaľkáme, opäť preložíme a zase necháme kysnúť 15 minút. Zopakujeme to ešte raz. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 - 2,5 cm a vykrajujeme kruhy (ja som urobila s priemerom 5cm). Na plech ich môžeme ukladať bližšie k sebe, lebo pri pečení moc nenarastú. Necháme ich podkysnúť, kým sa nahreje rúra, pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme posypať sezamovými semiačkami. Dáme piecť na 200 stupňov, prvých 10 minút so záparou, potom ju vyberieme a dopečieme do zlatista.
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame