SLIVKOVÝ KOLÁČ SO SNEHOM A ŠKORICOU
Recept (plech 30x40cm):
Cesto: 5 žĺtkov, 250g múky Mix per Dolci od Nutrifree, 50g hladkej pohánkovej múky, 80g trstinového cukru, 100ml oleja, 230ml mlieka, 1 kypriaci prášok do pečiva,
Navrch : škoricový cukor (3PL trstinového cukru + 3čl mletej škorice), 650g sliviek
Sneh : 5 bielkov, 120g kryštálového cukru, 1čl kukuričného škrobu, 1/2čl octu, štipka soli
Ako prvé si oddelíme žĺtky od bielkov. Vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme obe múky a mlieko a prešľaháme, nakoniec zapracujeme olej a kypriaci prášok do pečiva. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto naukladáme slivky, ktoré sme si odkôstkovali a prerezali na polovicu. Posypeme ich škoricovým cukrom. Dáme piecť na 180 stupňov cca 30minút.
Kým sa koláč pečie, pripravíme si sneh z bielkov. Bielky začneme šľahať spolu s octom a štipkou soli a keď sa začne tvoriť pena, začneme postupne pridávať cukor. Keď je sneh dostatočne pevný, pridáme škrob a došľaháme dotuha. Rozotrieme ho na upečený koláč, rúru prepneme na funkciu horné pečenie a koláč dopečieme cca 5 -8 minút, kým sneh nie je béžový (pozor na zhorenie). Následne ho vyberieme a necháme vychladnúť.
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame