ŠÚLANCE S MAKOM
Tak toto jedlo som v bezlepkovej verzii nikdy nerobila a vlastne ani v lepkovej, hoci zo zemiakového cesta som urobila už kadečo. Takže sa 'dostali na rad' už aj šúlance. Urobila som ich z múky od Nutrifree, lebo sa mi osvedčila aj na gnocchi a šúlance sú s ňou úžasne mäkké. Týmto jedlom si do seba dostaneme aj vápnik, lebo mak je výborným zdrojom vápnika. Obsahuje ho niekoľkonásobne viac ako mlieko a navyše je vhodný aj pre tých, čo majú alergiu či intoleranciu na mliečnu bielkovinu.
Recept:
Cesto: 850 - 900g zemiakov (uvariť v šupke, očistiť a najemno nastrúhať), 280 -300g múky Farina multiuso od Nutrifree, 1 veľké vajce, 1/2čl soli
Navrch: mletý mak, práškový cukor, roztopené maslo
Zo surovín na cesto vymiesime cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche si urobíme valčeky, z ktorých odkrajujeme malé kúsky. Každý kúsok natenko vyšúlame a dávame do vriacej vody. Varíme, pokiaľ nevyplávajú na hladinu vody, skontrolujeme, či sú uvarené a podľa potreby dovaríme. Po uvarení scedíme a na tanieri posypeme mletým makom, cukrom a polejeme rozpusteným maslom. Vyjdú z toho 4 väčšie porcie.
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame