VIANOČNÝ STROMČEK PLNENÝ MOZZARELLOU
Recept:
Kvások: 50g Mix per pane, 1 čl cukru, 100ml vlažnej vody, 20g čerstvého droždia
Cesto: kvások, 450g Mix per pane, 1 PL psyllium + 200ml vopred zamočiť, 150g zemiakov (uvariť a najemno nastrúhať), 1 vajce, 130 ml vody, 1,5 čl soli, 30g roztopenej bravčovej masti
Náplň : mini mozzarella guľky 200g
Potretie: pretlačený cesnak, nasekaná petržlenová vňať, olej/vajce, prípadne trošku soli,
Zo surovín vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť. Potom rozdelíme cesto na 25ks, z každého kusu vytvoríme guľku, ktorú naplníme mozzarellou. Guľku treba dobre uzavrieť, aby sa cesto spojilo, zabráni sa tak vytečeniu syra počas pečenia. Naplnené guľky ukladáme do tvaru stromčeka, začíname odspodu smerom nahor. Necháme ich podkysnúť, kým sa nahreje rúra. Dáme piecť - sú možné 2 verzie, vyberte si takú, aká Vám vyhovuje.
Prvá verzia (je vhodná aj pre ľudí, čo majú alergiu na vajce a v ceste ho môžu nahradiť či vynechať): stromček pred pečením potrieme vodou. Pečieme 15 minút na 200 stupňoch so záparou, potom vyberieme záparu a ďalej pečieme na 200 stupňoch. Po 25 minútach od začiatku pečenia potrieme stromček olejom zmiešaným s cesnakom a petržlenovou vňaťou a dáme ho dopiecť na 10 -15 minút (stromček začne chytať farbu). Podľa potreby dopečieme (každá rúra pečie inak).
Druhá verzia pečenia je, že ho od začiatku potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme ho na 200 stupňoch 30 - 40 minút do zlatista (prvých 15 minút so záparou) a 5 minút pred koncom pečenia ho potrieme vodou s cesnakom a petržlenovou vňaťou, len s troškou oleja.
Je na Vás, ktorú verziu pečenia si zvolíte. Ja som to piekla bez potretia vajíčkom, ale originál lepkový recept je s potretím, tak som napísala aj túto možnosť. Ak máte radi cesnak, kľudne si stromček potrite cesnakom ešte aj po upečení, lebo počas pečenia sa jeho chuť zjemní.
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame