TEKVICOVÝ CHLIEB S JOGURTOM A OVSENNOU MÚKOU
Recept:
Ako prvé je potrebné si pripraviť tekvicové pyré z maslovej tekvice alebo hokaida. Tekvicu ošúpeme, vydlabeme, nakrájame na menšie kusy a dáme piecť na 180 stupňov na 30 minút. Necháme vychladnúť a rozmixujeme na pyré. Čo sa nespotrebuje, môže sa dať zamraziť. Ja som v tomto chlebe využila práve zásobu z mrazničky.
Kvások : 50g múky Mix per pane integrale, 100ml vlažnej vody, 1 čl kryštálového cukru, 20g čerstvého droždia
Cesto: kvások, 350g Mix per pane integrale, 100g bezlepkovej ovsennej múky, 230g tekvicového pyré, 2 čl soli, 1 PL psyllia vopred zamočeného do 100ml vody, 150g bieleho jogurtu, 50ml vody na doliatie, 35g roztopenej bravčovej masti.
Cesto necháme vykysnúť, kým zdvojnásobí objem. Potom ho na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a vytvoríme bochník. Necháme ho podkysnúť, kým sa nahreje rúra. Pred pečením ho potrieme vodou a narežeme.
Pečenie : 15 minút so záparou na 220 stupňov, následne znížiť teplotu na 200,vybrať záparu a dopiecť 35 - 40 minút. Posledných 10 minút, ak chlieb moc tmavne, treba prikryť alobalom a tak dopiecť.
Bezlepkové mňamky od Alenky na Facebooku alebo Instagrame